2020. április 29., szerda

2 db antik afrika afrikai kis fétis szobor Yoruba népcsoport, Nigeria - Jelenlegi ára: 36 500 Ft

Magasság: 25 és 28 cm.
Patinás szép régi afrikai szobrok. Csak egyben eladók és az ár a 2 darabra vonatkozik.
Postázás csakis Magyarország határain belülre és kizárólag a vételár és a postaköltség előre utalásával MPL postacsomagban lehetséges!
A Yoruba  (több mint 12 millió ember)  a legnagyobb nép Afrikában.
20 elkülönült alcsoportjuk van, melyek előzőleg önálló királyságok voltak. Az Ife-ásatásnál életnagyságú bronz és terrakotta szobraik kerültek elő. Életszerűségükkel mindazt felülmúlták, amit  a világ Afrikából ismert. Az Ife mesterek klasszikus periódusa 1050-1500 között volt.
Napjainkban a Yorubák kétharmada földművelő. Bár városlakók, a földekhez közel is van kunyhójuk. Kukoricát, babot, cassavát, yamot, mogyorót, kávét és banánt termesztenek. Ők uralják a piacot, együtt a kereskedőkkel és a mesteremberekkel:   kovácsok, rézművesek, fa-szobrászok. A foglalkozások generációról generációra öröklődnek.
A yoruba istenek valódi pantheont alkotnak: Olodumare, a teremtő, majdnem 400 orisha, kisebb istenség felett uralkodik. A természet szellemei a sziklákban, fákban és folyókban lakoznak. Szobraikat fából faragják ki és oltárokon tartják.
 Az egyik leggyakoribb Shango, a mennydörgés és villámlás istensége.
A szobrászok tanulmányaik alatt elsajátítják a mestertől a technikákat és stílusát is. Az alakokat természethűen ábrázolják, kivéve a kidudorodó szemeket, kiálló és párhuzamos ajkakat, stilizált füleket.   
 
Nigériában ma többféle vallásos kultusz is létezik. A Gelede-kultusz az idősebb asszony erejét tiszteli. A Gelede-ünnepségeken emberarchoz hasonló bukósisak-maszkokat viselnek. A fejtetőn jól kidolgozott hajviselet vagy valamilyen emberi tevékenység van kifaragva. Az Epa-kultusz kapcsolatos az ősökkel és a mezőgazdasággal is. A maszk igen összetett, stílusjegyeiben erősen kötött, igen nagyméretű (120 cm magas). Általában temetésen viselik. A használaton kívüli maszkokat oltáron tartják és imádságokkal hódolnak nekik.
Az Ogboni-társaság bronzfigurái, az Edan-ok páros szobrocskák. Az Ogboni tagok rangjelzésként vagy amulettként a vállukon viselik őket. Az Onile nevű nagyméretű bronzfigurák szintén párosan vannak, Ile földisten férfi és női aspektusát jelenítik meg.
A legelterjedtebb kultusz az Ibeji, az ikerszületéssel kapcsolatos. Ha az egyik iker meghal, ibeji-szobrocskát készítenek. Az ibeji az életbenmaradt ikerrel marad, ugyanúgy gondozzák, etetik, fürdetik, mint az élő gyermeket. A lovagló alak is gyakori téma a Yoruba szobrászatban. Csak a főnökök és csatlósaik lovagolhattak. Így a lovas és a ló fontos társadalmi szimbólummá vált. Jellemző ennél az ábrázolásnál, hogy a ló viszonylag kicsiny és a lovas lábai is aprók.
 
Egy fontos ember házában sok faragott tárgy található: ajtók és ajtófélfák, kupák, tálak, ayo játékhoz táblák, zsámolyok, kanalak, fésűk. A fazekasság, szövés, gyöngykészítés és  fémmegmunkálás is figyelemreméltó.
Utánvétellel nem küldöm!
Vaterán kívüli adásvételtől elzárkózom és a tárgyaim fix árúak!
Megkérek mindenkit, hogy csak abban az esetben licitáljon, ha a feltüntetett fix áron is kéri a tárgyat, s személyesen át tudja venni vagy biztosan ki tudja fizetni a postaköltséget!
Postázás csakis postai küldeményként lehetséges a küldemény súlyától és méretétől ill. a célállomás távolságától függően a mindenkori aktuális hivatalos postai díjszabás alapján!
Bútort és nehéz tárgyakat nem postázok!


Jelenlegi ára: 36 500 Ft
Az aukció vége: 2020-04-30 06:39 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése