2020. szeptember 28., hétfő

Kerti katica/fekete mag./...20mag............ NÖV.-164 - Jelenlegi ára: 590 Ft


"Nigella sativa"
A kerti katicavirág Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik. Egyéb megnevezései: termesztett katicavirág, fekete kömény, szőrös kandilla, termesztett vagy kerti kandilla, fekete hagymamag.
Leírása
20– 40 cm magasra megnövő, egyéves növény. Szórt állású levelei 2-3-szorosan szeldeltek, szálas-fonalasak. A magánosan, a szár vagy az oldalhajtások csúcsán elhelyezkedő virágok takarólevelei kékes vagy fehér színűek, ívesen behajló körömben végződnek. Öt mézfejtő szirma kettős csúcsú, pillás élű. Termőlevei kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással. Az összenőtt, mirigyes tüszőtermésekben számos 2-2, 5 mm hosszúságú, enyhén lapított, ovális, sűrűn barázdált, fekete mag található.
Története
A magokat már az ókori Elő-Ázsiában és Egyiptomban is ismerték. Zohary és Hopf szerint az N. sativa termesztésével kapcsolatos régészeti eredmények még hiányosak, de az biztos, hogy a magok előkerültek több ókori egyiptomi ásatásról, köztük Tutanhamon síremlékéből is. [1] Bár pontos szerepe az egyiptomi kultúrában nem ismert, azt tudjuk, hogy a fáraóval együtt eltemetett tárgyakat úgy választották ki, hogy segítségére legyenek a túlvilágon.
A legkorábbi, a fekete hagymamagra utaló írásos emlék az ószövetségi Ézsaiás próféta könyvének 28: 25-27 szakaszában[2] található, ahol a fekete kömény (Károli-fordítás) és a búza aratását hasonlítják össze. Az Easton-féle bibliaszótár[3] szerint a héber ketsah szó határozottan az N. sativa növényre utal. Zohary és Hopf szerint az N. sativa az Óvilág hagyományos, széles körűen elterjedt ókori fűszere volt
Mindenre gyógyír, csak a halálra nem: feketemag
A legszuperebb mag
A Nigella Sativa növénymagok gyógyító tulajdonságait már évezredek óra ismeri az emberiség, csak a mai “ modern idők fogyasztói társadalma” nem tud róla. Angol nyelvű kultúrák római korianderként, fekete szezámmagként, fekete köményként is ismerik ezt a fekete színű magot. Egyébként neve pontosan leírja megjelenését.
A legkorábbi feljegyzés róla az ókori Egyiptomból származik. Fekete olajat Tutanhamon sírjában is találtak mintegy 3300 évvel ezelőtt. Az arab kultúrában fekete köményként is ismert mag “ az áldás magja. ” Az is érdekes, hogy az iszlám Mohamed próféta azt mondta rá, hogy ez a mag “ gyógyír minden betegségre, kivéve a halálra. ”
Az orvosbiológiai irodalomban 1964 óta 458 lektorált tanulmány hivatkozik áldásos hatásaira.
Ez a szerény, de rendkívül erős mag megöli a MRSA antibiotikum rezisztens (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA)) baktériumot, gyógyítja a vegyifegyver támadással mérgezett testet, segíti a cukorbetegek haldokló hasnyálmirigy béta-sejtjeinek regenerációját… mégis túl kevesen tudják, hogy létezik.
A (Nigella sativa) mag több egészségügyi problémára gyógyír, mint például:
Fájdalomcsillapító
Anti-bakteriális
Gyulladáscsökkentő
Fekélyellenes
Anti-kolinerg
Gombaölő
Csökkenti a magas vérnyomást
Antioxidáns
Görcsoldó Vírusölő
Hörgőtágító
Glükoneogenezis gátló (anti-diabetikus)
Májvédő Vérnyomáscsökkentő
Inzulin szenzitivizáló
Interferon indító
Leukotrién antagonista
Vesevédő
Tumor nekrózis faktor alfa-gátló
A feketemagról a további nagyon speciális egészségügyi előnyöket mutatták ki:
2. típusú cukorbetegség esetén:
két gramm fekete mag naponta szedve, csökkent reggeli glükózszinthez, csökkent inzulin rezisztenciához, fokozott béta-sejt-funkcióhoz és csökkent glikozilált hemoglobin (HbA1c) mennyiséghez vezetett.
Helicobacter pylori fertőzés esetén:
a feketemag klinikailag hasznos anti-H. pylori tevékenysége hasonló a H. pylori ellen egyébként használt hármas eradikációs terápiához.
Epilepszia:
a feketemagokról hagyományosan ismert görcsoldó tulajdonságuk is. Egy 2007-es, epilepsziás gyermekeket vizsgáló tanulmány úgy találta, hogy a feketemagok vizes kivonata jelentősen csökkentette a rohamok erősségét.
Magas vérnyomás:
vérnyomás-csökkentő hatást érhetünk el enyhe hipertónia esetén amennyiben 100 és 200 mg feketemag kivonatot fogyasztunk naponta kétszer, 2 hónapig.
Asztma:
a feketemagban lévő timokinon: az egyik fő aktív összetevő, magasabb rendű hatóanyag állati modellben bizonyítottan jobb, mint a flutikazon hatóanyagú asztma gyógyszerek.
Akkut tonsillopharyngitis:
többnyire vírusos eredetű mandula és garatgyulladás (pl. torokfájás) esetén a feketemag kapszula szignifikánsan enyhíti a torokfájdalmat, és csökkenti a fájdalomcsillapitók szükségességét.
Vegyifegyver támadás esetén:
egy randomizált, placebo-kontrollált humán vizsgálatban a vegyi fegyverek által megsérült betegekről úgy találták, hogy a feketemag forralt vizes kivonata javította légzésfunkciós vizsgálataik eredményeit, csökkentette a légúti tüneteket: a mellkasi zihálást és a szükséges gyógyszeres kezelést.
Vastagbélrák:
sejtes tanulmányok azt találták, hogy a feketemag kivonat felülmúlja a kemoágens 5 fluoruracil hatását, mégpedig sokkal magasabb biztonsági profillal. Állatokon végzett kutatások megállapították, hogy a feketemagolaj jelentős inhibitor vastagbélrák kialakulása ellen patkányoknál, megfigyelhető mellékhatás nélkül.
MRSA:
klinikai izolátumokban a feketemag antibakteriális aktivitását mérték a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus baktérium ellen.
Gasztronómia
Magjának enyhén hagymaíze van, illata megtörve némileg a borsra és az szurokfűre emlékeztet. Elsősorban az arab, a török és az indiai konyha használja. Közép-Keleten sütemények, kenyérfélék tetejére szórják. Az indiaiaknál a bengáli ötfűszerkeverék (panch phoron, ???? ????? ) alkotóeleme, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. A török mesir édesség egyik összetevője.
Gyógyhatása
Hatóanyaga zsíros olaj, melyet linolsav és az olajsav gliceridjei alkotnak, és illóolaj. Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.
Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában évszázadokon át gyógyszerként használták. A légzőrendszer, a gyomor, a vese, máj betegségeit kezelték vele, a keringési és az immunrendszer megerősítésére használták, továbbá gyulladáscsökkentőként, érzéstelenítésre, antiallergénként stb.
Az iszlám a legnagyobb hatású gyógyító készítmények között tartja számon. Mohamed próféta állítólag egyszer kijelentette, hogy a fekete magvak a halálon kívül minden betegségre hatásosak, ahogy az egyik hadíszban is olvasható.
A közép-európai népi gyógyászatban felfúvódás ellen és a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására használták.
Manapság a fekete köményből sajtolt olajat kapszulás kiszerelésben étrend-kiegészítőként ajánlják, a széleskörű gyógyhatásáról terjedő híradások tudományosan nem megalapozottak.
Tudományos kutatások
Olaja nigellonét tartalmaz, ami a kísérletek szerint megvédi a tengerimalacokat a hisztamin indukálta hörgőgörcstől (talán megmagyarázza használatát asztma, bronchitis és köhögés ellen).
1 ADAG 20 MAGOT TARTALMAZ!
KELLEMES KERTÉSZKEDÉST!
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!


Jelenlegi ára: 590 Ft
Az aukció vége: 2020-09-29 00:49 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése