2018. szeptember 26., szerda

FÉG 5,5mm-es új gyári cső - Jelenlegi ára: 42 000 Ft

Eredeti FÉG gyártmányú 5, 5mm-es  lágpuska cső a 80-as évek végéről, 500mm névleges mérető, átmérő 15mm, nagy szilárdságú e-carbon acélból -ezt az acélt a Dunai Vasmű kísérleti osztálya fejlesztette ki  a 60-as években-direkt fegyver, ágyú cső alap anyag  stb célorientáltsággalhidegen kovácsolva. a nevezett acél alacsony széntartalmú, porkohászati úton ivfénykemencében rúdhúzással előállítva, nagy szakitószilárdásgú-szigma b 1250N/mm.
A hidegkovácsolás során az anyag  a rettentő sok apró és gyors dinamikus terhelés  több tonnával ütő kalpácsok behatására nyúlik , miközben a huzagoló tüskére rákovácsolják. Hasonló anyagminőséggel készült a harckocsi lánctalpcsapszeg "hetfild-acél"-bólA hk. csapszeg tartósságáról nem kell ódákat zengeni: sokan ismerjük, mint "spiccvésőt vagy mint  laposvágót másodlagos újrahsznosításként
azt viszont kevesen tudtuk, hogy a 80-as években a FÉG 3 db csőkovács gépet vásárolt a németországi Lothar Walther cégtől, amiknek vételárát légfegyver és más fegyvercsövekkel "kovácsolta "ki.. a vételár a pontosságáról híres -akkor még nyugat- német  Walther LG-55-ös légfegyverekbe  került beépítésre a német gyártó által. Idosebb egykori fÉG-es szakik által került tudtomra, hogy bizony ezek a csövek Makón gyártódtak le-mivel 1968 óta a budapesti FÉG a 2. sz. leányvállaltára bízta a légfegyvergyártást-ott kaiberezték-válogatták, és a téveszmékkel ellentétben, amelyik csövön szépen, húzósan átballagott a kaliberező idomszer az ment  "fizetségbe" a Walthernek, amibe belement ugyan, de félúton megállt és kis segitséggel ment csak át, az bizony maradt itthon! Ez a "csokkos" -csövek cáfolata-sokan keberik a "choke2-fogalmát, amit sörétes fegyvereknél alkalmaznak és "szűkítés"-t jelent, ami lehet fels , teljes stb-szerepe pedig fontos és lényeges: a sörétes löszerhüvelyből "kirepülő " sörétkosarat tartja egyben sokkal hosszabb ideig a cső elhagyása után. Mivel a légfegyver egy db ólom gömb vagy alakos(diaboló)lövedéket lő ki igy itt a "csokkolásnak" sajna inkább szórásképrontó hatása vagyon. Csak át kell gondolni a "miérteket" és a válasz magától adódik.
Lényeg a lényeg: A FÉG a huzagoló tüskéket is a Walther cégtől rendelte-vette-akkoriban 40 e ft-nak megfelelő kemény valutáért6db. A fÉG által legyártott Lothar Walther csövek sokkal jobbak, tartósabbak, mint a 80-as 90-es évek után a Walther cég által gyártottk-miért? mert ugyan az a gép, ugyan az a huzagoló tüske ugyan, de az alapanyag összetételét és gyártástechnológiáját senki sem tudja -képes "koppintani"-ami a vad szocializmusban "filléres" történet volt, az mára a vad kapitalizmusban megfizethetetlenné vált
a légfegyver legfontosabb  alkotó eleme  maga a cső. minden ezen az alkatrészen áll vagy bukik. Továbbá a Walther cég nem is szállít kiskereskedőknek, termékei nálunk -csővileg" nem beszerezhetőek.

Jelenlegi ára: 42 000 Ft
Az aukció vége: 2018-10-16 17:04 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése